Goju-ryu este un stil străvechi de karate din Okinawa care îşi are începutul în sistemul dur al luptei corp la corp din sudul Chinei şi care a păstrat în sine arta adevăratei lupte.
Goju-ryu este stilul care foloseşte energia internă a omului. La baza karate Goju-ryu se află tehnica luptei corp la corp. Astfel, Goju-ryu poate fi aplicat în soaţii restrânse (ascensor, transport, mulţime).
Deosebirea esenţială de tradiţionalul karate din Japonia constă în tendinţa energetică şi o eficacitate sporită de luptă.
- - - - -
Şcoala “Pumnul cocostârcului alb” fost fondată în secolul 16 de fiica unui călugăr Shaolin Wan Gzenyidun. Wan Chjendun a fost un maestru vestit în China şi practica şcoala stilului “tigrului”. Fiind mereu un apărător al dreptăţii, maestrul a fost mortal rănit într-una din lupte. După moartea tatălui, fiica Wang Tzyany a continuat exersările de sine stătător.
Dar, stilul “tigru” este mai potrivit pentru bărbaţii zvelţi şi puternici, la baza căruia stau poziţiile joase şi deplasările puternice cu corpul şi mâinile, ceea ce necesită un mare efort fizic. Un om bine antrenat putea rupe din loc o coastă sau vătăma şira spinării fără mare dificultate.
Pentru răzbunare Wang Tzyany nu era pe potrivă folosirii stilului clasic “tigru”. Căutările neîncetate nu aduceau rezultatele mult aşteptate. Într-o zi strigatul unui cocostârc a curmat meditaţia ei. Dorind să-l sperie Wang Tzyany a aruncat cu un băţ în el, în timp ce cocostârcul s-a ferit cu iscusinţa de el. Atunci ea aruncase cu o piatră în cocostârc. Mare-i fusese mirarea atunci când cocostârcul a parat piatra departe cu o puternică bătaie din aripi. Aceste două mişcări au stat la baza ideii viitorului stil.
Timp de doi ani au fost elaborate tehnicile şi combinaţiile de bază. Accentul s-a pus pe tehnica “eliberării puterii”în timpul mişcărilor cu palma deschisă. Puterea loviturii nu trebuie sa pornească dintr-un punct aparte, cum ar fi din coapse sau umăr, ci din întreg corpul. Inspiraţia se face prin nas, iar expiraţia prin gură. În timpul expiraţiei energia vine din partea de jos a abdomenului, se contopeşte cu energia externă a muşchilor şi se revarsă într-o aruncare puternică. În dependenţă de caracterul mişcării, exista doua feluri de energie: întunecată (suplă) şi luminată (dură).
Este important de menţionat faptul că intenţionând să creeze un stil nou, Wang Tzyany a fost o elevă iniţiată în şcoala “ tigrului”, şi toate combinaţiile ulterioare au fost create în baza acestui stil, încât în rezultat a fost obţinut stilul cocostârcului “crescut” şi “educat” de tigru. E uşor de observat aceasta în kata Goju-ryu, unde practic în aceeaşi mişcare găsim “ideile” acestor două animale. Să zicem, mişcarea puternică de blocaj, ce aminteşte aripa unui cocostârc, se încheie cu apucătură “gura tigrului”, sau folosind poziţia dură şi fixă a picioarelor, caracteristică tigrului, se efectuează o mişcare suplă, eferentă, concomitent cu atacul caustic al ochilor şi gâtului.